Davor Gobac

Za praf, ja volim svoj posel

RAZGOVARALA: ANA MUŠNJAK; FOTO: ANTO MAGZAN

Nakon dugo vremena ponovno živa svirka. Kakav je osjećaj?

Svirka u Zagrebu je bila prva nakon godinu dana. Baš mi je drago što sviramo s „Letom 3“ jer ja Mrleta i Prlju poznajem već pedeset godina. Gledal sam Mrleta često s „Termitima“. Jako mi je drago i mislim da si pašemo, da smo dobar duet.

Repertoar?

Presjek kroz karijeru. Imamo sad toliko materijala da nam je teško krojiti repertoar. Skužili smo da imamo 25 pjesama koje nemremo izbaciti.

Volite li i inače suradnje?

Misliš na duete? Pa nisam baš tome sklon. Napravio sam s Dinotom duet, i u 90-ima sam napravio Kasandri jednu stvar kad sam ostao bez love. S „Jinxima“ mi je bila baš čast surađivati. S ljudima koje poznajem i s kojima sam prijatelj, to ide lakše, nego kad se radi samo ovak da se napravi.

Znam biti mrzovoljan, imam 57 godina, moram nekad biti i mrzovoljan. Ja sam mislio kad budem imao 57 godina da bum sa štakom hodal i bil onak zgužvan. A vidi me, lep ko slika (smijeh). Odem trenirati ujutro, to me održava.

Stvarate li danas drukčije nego prije 30 godina?

Mislim da ne, da je dosta slično, mi smo prirodno u našem stilu. Većinu stvari ja komponiram, to je moj izraz.

Koliko je važno da ste vi u bendu baš prijatelji?

Čuj, ako sviraš s nekim od srednje škole, onda si kao familija. Ima faza kad se nemremo vidjeti svojim očima, kao doma.

Je li bilo nekih sumnji, kriza tijekom svih ovih godina?

Nismo imali toliko frke oko raspada. Za praf je najgore bilo kad je Tigran umro. Dok nismo našli Tina i počeli raditi, to je meni bilo najteže. Tada mi je palo napamet da se ne bi slučajno bend raspao. Naravno da bi Tigi htio da mi nastavimo i evo Tin je baš prirodno legao kao bubnjar.

S godinama Vi kao da ne starite. Odlično izgledate. Kako to uspijevate?

Vježbam ujutro, ali moram jer me išijas j… visok sam, ali za praf nisam neki svetac, živim normalno. Tu i tam se s… kad je dobar tulum i to je to.

Vaši hitovi s prvog albuma još uvijek zvuče jako svježe, moderno. Postoji li neki recept za napraviti svevremensku pjesmu?

Te naše neke stvari koje upale zbilja ispadnu izvan vremena. Neki dan sam nakon sto godina čuo „Natrag u garažu“ i iznenadil sam se kak to dobro i friško zvuči. Za praf u današnjoj produkciji to je ono unplugged kužiš, bez nekog posebnog miksanja.

Dakle, najvažnija je autentičnost?

To je zato kaj mi nikad nismo bili trendovski bend. Mi smo se probili sa svojim stilom i njega se držimo. To je isto kao svaki veliki bend koji ima priču. Recimo „Roling Stonesi“, ak ćemo najveće, do „Ramonesa“. To su sve bendovi koje mi volimo. Za praf smo mi shvatili da to tako ide u životu.

Kad bolje stvarate, kad ste u bedu ili u dobrom raspoloženju?

Nemam pojma, nisam baš neki bed pisac, nisam neki bluzer. Kad mi dođe prava ideja, na neki način to osjetim i onda se s tim počnem igrati. Znam svirati doma gitaru, bacam te rifiče i onda skužim ako sam ušao u nešto zanimljivo.

Jednom ste izjavili da ako čovjek ima dobar posao i dobru ženu da je život već odličan?

Pa ja mislim da su to dvije jako bitne stvari u životu. S kim spavaš u krevetu i kakvim poslom se baviš. Ako to pogodiš, život ti je 80 posto lakši. S tim da, kaj, život ko život, nemre niko definirati život. Život je svakakav, nikad ne znaš kaj bu se preksutra desilo.

Vi slikate, recimo pjevač „Pixiesa“ je odličan slikar. To očito ide zajedno, glazba i slikarstvo.

Mnogi autori koji pišu glazbu i slikaju. To je onak, jedno povuče drugo, prije ili kasnije. Ako ne kod svih, onda kod 50 posto. Sjećam se našeg „Likovnog orkestra“, išli smo Arsen, Jaja, ja, Leiner, Pif, onak sve muzičari. To je bila super izložba. Tada skužiš da puno mojih kolega bez obzira jesu li gitaristi ili pjevači, za praf vole crtati. I to su super radovi. Recimo, od Zvonka Špišića jedna slika nekakvog broda, onak Petar Pan čisti, odlično, i to ulje. Zvonkec je bil faca.

Vaša je tehnika uglavnom…

Ja s akrilom radim i flomasterima, ja sam ovaj moderni.

Pop Art

Ma da, moj kum Piro iz „Zločeste dece“ i ja smo naše slikarstvo nazvali novi pop.

Mislite li da ste slavni u hrvatskim okvirima, poznati?

Pa poznat sam. Četrdeset godina se slikam po novinama pa da sam najgluplji na svetu bil bi poznat.

Što Vam u svemu tome najteže pada?

Najteže mi padaju neki davitelji. Al nekak su se ljudi i tu skulirali, postali smo neki kapitalizam, šatro europski. Za praf, ja volim svoj posel, volim to raditi. Kad sam bil mlađi, intervjui i zajebancija oko toga mi je bila puno zanimljivija, sad sam se malo zasitil. Dal sam tih intervjua u životu milijardu.

Jeste li materijalist?

Pa jesam u onoj mjeri koliko je to potrebno da bih mogao normalno živjeti, ali nisam neki hrčak. Volim imati dovoljno.

Na što Vam nikad nije žao potrošiti novac?

Na dobar sladoled.

Kod Vas sve pršti od energije. Postoji li Davor Gobac u tihom izdanju?

Ja to ne kužim uopće, meni je to normalno stanje. Znam biti mrzovoljan, imam 57 godina, moram nekad biti i mrzovoljan. Ja sam mislio kad budem imao 57 godina da bum sa štakom hodal i bil onak zgužvan. A vidi me, lep ko slika. (smijeh) Odem trenirati ujutro, to me održava.

Novi album je vani već neko vrijeme, kakvi su dalje planovi?

Ne bih se zamarao i žurio s novim albumom iako imam nekih pjesama. Radio sam ja i sa sinom i s našim producentom paralelni bend. Zovemo se „Vili i De Bili“.

Jeste li dobar otac?

Mislim da jesam, ugodno mi je družiti se sa sinom. Sad ja njega pitam za savjet. Voli svirati, talentiran je. Ima bend „Donkey Hot“. Sad su u Rijeci napravili neke snimke sa Zecom iz „Leta 3“ koji je producent. Mislim da je to odlično.

Na cover fotografiji: Davor Gobac snimljen s grupom “Psihomodo pop”, 2015. god.

FOTO: ANTO MAGZAN I ARHIVA DAVOR GOBAC

(8.7.2021.)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

DAVOR GOBAC
Rođenje: 17. veljače 1964., Karlovac
Zanimanje: glazbenik

Povezani članci

ZORAN PREDIN
Umjesto diplome, napravio sam bend

Zvjezdan Ružić Razgovori HR

ZVJEZDAN RUŽIĆ
Nisam ja lik od tapšanja

Josipa Lisac

JOSIPA LISAC
Glazba je moja misija

Dunja Vejzović

DUNJA VEJZOVIĆ
Jedan život nije dosta

KATEGORIJE

Olivera_Baljak_razgovori

GLUMA

alen-zunic-razgovori.hr

ARHITEKTURA

ivan-djikic-razgovori.hr

ZNANOST

masa-kolanovic-razgovori

KNJIŽEVNOST

lovro-artukovic-razgovorihr

UMJETNOST

Zvjezdan Ružić Razgovori HR

GLAZBA